izzatifatihah

Bahan kimia

Pencemaran kimia boleh disebabkan oleh bahan aditif, bahan kimia dan logam dalam makanan. Bahan aditif ialah bahan kimia yang ditambah dalam makanan bagi memperbaiki rasa, tekstur, dan rupa makanan. Contoh bahan aditif ialah penstabil, bahan pewarna, pengawet dan perisa. Bahan pewarna dan pengawet yang boleh mencemarkan makanan ialah :

  • Asid sorbik di dalam jeruk dan keju
  • Monosodium glutamate (MSG) di dalam sup dan snek
  • Asid laktik di dalam biskut dan minuman
  • Sulfur dioksida di dalam buah-buahan kering

Bahan kimia menjadi bahaya apabila digunakan secara berlebihan atau dimasukkan secara sengaja atau tidak sengaja. Racun serangga dan rumpai meniggalkan baki pada sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini boleh menyebabkan keracunan jika tidak dibasuh dahulu sebelum dimakan mentah. Logam dari bekas boleh terhakis oleh makanan berasid dan mencemarkan makanan di dalamnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: