izzatifatihah

Bahan kimia

Pencemaran kimia boleh disebabkan oleh bahan aditif, bahan kimia dan logam dalam makanan. Bahan aditif ialah bahan kimia yang ditambah dalam makanan bagi memperbaiki rasa, tekstur, dan rupa makanan. Contoh bahan aditif ialah penstabil, bahan pewarna, pengawet dan perisa. Bahan pewarna dan pengawet yang boleh mencemarkan makanan ialah :

  • Asid sorbik di dalam jeruk dan keju
  • Monosodium glutamate (MSG) di dalam sup dan snek
  • Asid laktik di dalam biskut dan minuman
  • Sulfur dioksida di dalam buah-buahan kering

Bahan kimia menjadi bahaya apabila digunakan secara berlebihan atau dimasukkan secara sengaja atau tidak sengaja. Racun serangga dan rumpai meniggalkan baki pada sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini boleh menyebabkan keracunan jika tidak dibasuh dahulu sebelum dimakan mentah. Logam dari bekas boleh terhakis oleh makanan berasid dan mencemarkan makanan di dalamnya.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: